Witamina D to oprócz witamin z grupy B jeden z najważniejszych dla ludzkiego ciała mikroelementów. Za główny obszar działania cholekalcyferolu (witamina D3) uznaje się gospodarkę kostną oraz wapniowo- fosforanową. Ponadto wpływa ona na wiele innych przemian metabolicznych, m.in. tych związanych z prawidłowym wyglądem powłok skórnych.
Witamina D3naturalne źródła
Za naturalne źródło witaminy D uznać należy mleko oraz jego przetwory. Przeprowadzone przez naukowców badania wskazują jednak na błędność tej tezy. Poddawane wielu procesom uzdatniającym mleko traci swoje dobroczynne właściwości, w związku z czym nie może być źródłem pełnowartościowej witaminy D3.
W okresie od kwietnia do września organizm ludzki w części przypadków zaopatrywany jest w witaminę D3 poprzez syntezę skórną i przemiany wątrobowo- nerkowe. Produkowana w ten sposób witamina D3 zaspokaja pomiędzy 40 a 80 % dziennego zapotrzebowania.
Molekin D3- gdy natura nie jest przyjacielem
Przebywanie w pomieszczeniach zamkniętych w okresie letnim, a także różnego typu choroby skóry, nerek i wątroby to czynniki zmniejszające w znacznym stopniu endogenną produkcję witaminy D3.
W przypadku obniżonej zawartości witaminy D3 z pomocą przychodzą suplementy diety takie ja Molekin D3 2000. Jego regularne przyjmowanie pozwala na utrzymanie homeostazy wapniowej i fosforanowej.